Klimaat Madeira

Het klimaat op Madeira

Madeira wordt ook wel eens het eiland van de eeuwige lente genoemd. Die bijnaam heeft het te danken aan haar subtropische klimaat. Dit klimaat, wat te vergelijken is met het mediterrane, zorgt voor aangenaam warme zomers en milde winters. Perfect om ieder moment van het jaar naar Madeira te gaan. 

Madeira heeft een vulkanische oorsprong en hierdoor een bergachtig interieur. Omdat er veel hoogteverschil is, kent het eiland verschillende microklimaten. Zo liggen de gemiddelde temperaturen in de hoger gelegen binnenlanden veel lager dan aan de kust. En is de kans op regen in het zuiden bij Funchal aanzienlijk lager dan in het noorden bij Santana en Sao Vicente. Deze verschillende klimaten en de aanleg van levadas (irrigatiekanalen) maken dat het eiland weelderig groen is, zonder zou het eiland een dor en droog landschap kennen.

Weersverwachting Madeira

Vanwege het subtropische klimaat op Madeira, is het eiland het gehele jaar aantrekkelijk om te bezoeken. De temperaturen kunnen zomers tot wel 26 graden oplopen en in de winter tot 16. Een kenmerk van het klimaat op Madeira is dat het in de winter niet koud is, daardoor zijn activiteiten zoals wandelen op Madeira erg prettig.

Regen op Madeira

In de maanden oktober tot en met april valt de meeste neerslag. November tot en met januari is het hoogtepunt, in deze maanden regent het tussen de 10 en 12 dagen per maand. Regen valt in verschillende vormen: sommige dagen eindigen in eindeloos motregen, terwijl er op andere dagen stevige buien overtrekken en het daarna weer opklaart. Het meenemen van een regenjas is dan ook zo snugger wanneer je in deze periode Madeira bezoekt.

Beste reistijd Madeira

De beste reistijd voor Madeira is tussen april en oktober, deze zomerse maanden bevatten de meeste zonnige en droge dagen. Het weer is in deze periode mild tot warm met temperaturen tussen de 21 en 26 graden. Er valt weinig regen en tussen mei en in augustus schijnt de zon wel 10 uur per dag. Als je op zoek bent naar een actieve wandelvakantie dan zijn de late lentemaanden de beste reistijd voor Madeira.

Ontdek de andere eilanden van Portugal en welk klimaat daar heerst; het naastgelegen eiland van Madeira Porto Santo, de Azoren of het Portugeestalige eiland Kaapverdiƫ.