Een wandelvakantie op Madeira

Of je nou hoog boven de wolken in de bergen wil trekken, door een groene omgeving wil wandelen of de grillige kustlijnen wil verkennen. Een wandelvakantie naar Madeira biedt voor ieder wat wils. Het is een ideale bestemming voor echte natuurliefhebbers. 

Met 200 wandelingen heeft Madeira een uitgebreid netwerk aan wandelroutes. Deze routes voeren je langs de levadas van Madeira, over ravijnen, door de bossen en naar grote watervallen. De kleuren zijn spectaculair door de vele verschillende tropische bloemen en planten, die in de lente op hun mooist zijn door het regenachtige voorseizoen.

Welke wandelingen zijn er?

Als je naar Madeira gaat is er genoeg keus, maar welke wandelingen zijn het leukst? Voor elke wandelaar is er wel een wandeling te vinden. Van uitdagende routes tot vlakke wandelingen, maar ook wandelingen voor kinderen of voor een kort ommetje.

Bergen en dalen

Een wandeling over de hoogste pieken van Madeira is onvergetelijk. Het is een behoorlijke klim: Van de Pico do Arieiro naar Pico Ruivo duurt gemiddeld zo’n 5 uur. De gapende ravijnen en de hoogteverschillen zorgen dat je hart en benen een goede oefening krijgen, maar het wijdse uitzicht over de valleien, de zee en de tropische bloemen van Madeira zijn het waard. 

De route is gemakkelijk te bereiken vanaf Funchal door richting Monte te rijden en de bordjes Pico do Arieiro te volgen. Ook vanuit Santana is het gemakkelijk te bereiken met 20 minuten rijden naar Pico Ruivo.

Watervallen en bossen

Een wandeling met prachtige vergezichten en een kolkende waterval. Deze route begint bij de Encumeadapas, tegenover de bar Encumeade. Alhoewel de route niet echt gemarkeerd is, is deze zeker de moeite waard is. Je wandelt tot je bij een splitsing komt met een tunnel. Aan de andere kant van de tunnel gaat de route verder naar het Folhadal. Langs de levadas, door het laurierbos, met als eindpunt een prachtige waterval. Een twee uur durende route die weinig hoogteverschillen kent en voor vrijwel alle niveau’s geschikt is.

Maanlandschappen en de Atlantische Oceaan

Ook Ponta de Sao Lourenco is een route die we aanraden aan iedere wandelaar. Het begin- en eindpunt liggen op de meest oostelijke uithoek van Madeira. Wandelend door het maanachtige landschap kijk je uit over de ontzagwekkende golven van de Atlantische Oceaan. Het contrast tussen de grillige rotsen en het donkere water is bijzonder. De indrukwekkende uitzichten maken dit een wandeling om nooit te vergeten. 

De route start op de parkeerplaats Ponta do Buraco, die goed te bereiken is vanuit Santana en de hoofdstad Funchal. Van daaruit loop je naar Casa do Sardinhais, het eindpunt van de wandeling.

Het weer op Madeira

Het weer op Madeira is het het hele jaar door mooi. Hierdoor is het eiland geschikt voor allerlei activiteiten. Voor de doorgewinterde langeafstandslopers raden we aan om in de lente te gaan. De natuur is op zijn best, met kleurrijke bloemen en fel groene planten. Door het regenachtige seizoen zijn er stromende watervallen, kabbelende beekjes en gevulde levada’s. Hierdoor zijn de wandelingen nog mooier.

Er kan het hele jaar door een bui vallen, maar vanaf de lente zijn er nog maar 6 regendagen per maand. Ter vergelijking in de winter kunnen dit er zelfs 13 per maand zijn. Daarom is het fijn om goede wandelschoenen te hebben en een regenjas bij je te hebben. Ook een zaklamp is geen overbodige luxe, want er zijn verschillende donkere tunnels op het eiland.

Vervoer naar de wandelingen

Wil je alle uithoeken van Madeira ontdekken dan is het een goed om een auto te huren. Een Fly Drive op Madeira waarbij je je vlucht, huurauto en accommodatie van tevoren regelt is een populaire optie. 

De begin- en eindpunten van de routes liggen doorgaans niet bij elkaar. Bij beide punten zijn er bushaltes en taxi’s te vinden. Dat kun je op eigen initiatief doen, of wij kunnen de wandelingen voor je organiseren en zorgen dat je van A naar B komt. 

Daarom boek jij een wandelvakantie bij voja travel

  • Jouw wandelvakantie tot in de puntjes geregeld bij Voja Travel. We geven je uitgebreide wandelkaarten en GPS coördinaten mee, zodat jij onbezorgd op pad kan.
  • Met jouw reis lever je een bijdrage aan Fair Travel in Madeira.
  • Je boekt met zekerheid van de SGR en het Calamiteitenfonds.
  • Zowel thuis als op reis staan we voor je klaar met tips, advies en zo nodig bieden we ondersteuning onderweg.

Lijkt het je geweldig om Madeira te voet te ontdekken? Vraag dan een reisvoorstel aan en wij helpen je graag verder.